Image
Naar boven
Navigatie
11/18/2015

CEO op de sofa – bij ondernemers op de schoot

CEO op de sofa is een conceptavond waarop vier succesvolle managers op een informele manier in gesprek gaan met een select publiek. Vorige week dinsdag stond op de Corda Campus in Hasselt de tweede editie op het programma. Ditmaal deelden Davy Kestens van Sparkcentral, Frank Bekkers van CityLife, Rosaline Wijnen van ABN Cooling&Heating, en Bert Baeck van D square hun avontuurlijk verhaal als ondernemer.

ceoopdesofa_nvandersom

De keyvisual van CEO op de sofa, waarvoor ondergetekende model mocht staan.

Huiselijke sfeer

De organisatoren proberen zoveel mogelijk een huiselijke woonkamersfeer te recreëren. De vier CEO’s nestelen zich – verspreid over de ruimte – in een comfortabele sofa waarbij telkens 10 deelnemers gaan zitten. Om de dertig minuten schuift de groep door naar een volgende bedrijfsleider. Geloof me, die halfuurtjes gaan enorm snel voorbij en waren lang niet genoeg om alles te vragen aan de ondernemers. Toch heb ik er heel wat van opgestoken en deel ik graag mijn ervaringen met jullie.

 Heb geen angst en durf te falen

Ondernemerschap zit in het bloed; je hebt het of je hebt het niet. Bij elke gespreksronde viel me op dat de CEO’s steeds terugkwamen op een gouden basisregel: heb geen angst en durf te falen. Dat maakt je nuchter, nederig en scherp. Geloof in je idee en probeer dat waar te maken. Karaktereigenschappen zoals koppigheid of eigenzinnigheid zijn een must om je eigen bedrijf uit te grond te stampen.

Streef naar een win-winsituatie

Hoe hebben hun bedrijven naamsbekendheid gecreëerd? Davy sprak vooral over cold calling, niet de fijnste taak binnen een bedrijf maar je hebt weinig keuze als start-up.

ceoopdesofa_nvandersom

Hoe kan je je nog laten horen binnen een groot bedrijf? Het is bijna onmogelijk om de CEO even aan te spreken, maar daar had Bert van D square een goede oplossing voor. Begin te praten met de mensen op de werkvloer, leg contacten en zorg dat je samen met hen uiteindelijk bij het management binnenraakt. Stel je niet te hard op als ondernemer, probeer een win-winsituatie te creëren met je klant. Probeer een evenwicht te vinden tussen enerzijds de kost om een klant te winnen en anderzijds de lifetime value van deze klant.

Kapitaal

Vaak ontbreekt het start-ups aan voldoende kapitaal om door te groeien. Wees niet bang om kapitaal te vragen aan investeerders, ook al gaat het om zeer hoge bedragen. Maak van bij aanvang een goeie inschatting van hoeveel je nodig hebt, in plaats van steeds weer te moeten bijvragen.

Facebook als instrument

Een mooi voorbeeld van interne bedrijfscultuur is die van ABN Cooling & Heating. Rosaline gaf tips hoe je je mensen kan motiveren en hen een werkplek kan geven waar ze graag werken. Sterke bedrijfswaarden hebben daarin een centrale plaats.

ceoopdesofa_nvandersom

ABN maakt ook op een positieve manier gebruik van sociale media zoals Facebook. In plaats van het gebruik ervan te verbieden op de werkvloer, maakte het bedrijf een pagina aan waaraan alle werknemers actief kunnen bijdragen. Zowel bedrijfsgerelateerde als informelere posts hebben er hun plaats. Het succes is groot: de Facebookpagina wordt veel gebruikt en heeft duidelijk het groepsgevoel binnen het bedrijf versterkt.

We verdienen minder, maar het maakt ons leven rijker

Mijn verwachtingen over deze CEO op de sofa van Flanders DC werden zeker ingelost. Graag sluit ik af met een inspirerende uitspraak over ondernemerschap die tijdens het sofagesprek viel:  ‘als ondernemer verdienen we minder, maar het maakt ons leven rijker.’

 _ _ _

Geschreven door Sarah Schoutrop

Sarah Schoutrop is projectmanager bij het creatieve communicatiebureau NVandersom.
Voor meer informatie neem contact op via info@nvandersom.be of 011 39 75 63

_ _ _

Meer blogberichten:

Schrijven robots beter dan copywriters?
Waarom u als bedrijf moet investeren in content marketing.
7 gouden communicatietips voor start-ups

 

 

 

 

 

 

Vond je dit interessant? Deel het op sociale media.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone